info@ooginstituut.be +32 53 21 68 39
Oogafwijkingen

Wat is myopie of bijziendheid?

Myopie is de medische term voor bijziendheid. Het beschrijft de oculaire afwijking waarbij goed voor dicht maar slecht en wazig voor ver gezien wordt. De graad van myopie wordt uitgedrukt in dioptrie. Zo bedoelt men met 1 dioptrie dat slechts scherp gezien wordt tot op een afstand van 1 meter, met 2 dioptrie tot op een afstand van 0,5 meter, met 3 dioptrie tot op een afstand van 33 cm enzovoort.

 

Wat is hyperopie of verziendheid?

Hypermetropie is de medische term voor verziendheid. Het beschrijft de oogafwijking waarbij voorwerpen ver minder scherp kunnen gezien worden en waarbij het zicht voor dichtbij wazig is. De ernst van de hypermetropie wordt uitgedrukt in dioptrie.

 

Wat is astigmatisme?

Astigmatisme ontstaat meestal wanneer het voorste oppervlak van het oog (het hoornvlies of cornea) niet helemaal bolvormig is, maar eerder de vorm van een rugbybal aanneemt. Hierdoor ontstaat een wazig vervormd zicht zowel voor ver als voor dicht. Astigmatisme is gewoonlijk aangeboren en verandert doorgaans niet of zeer weinig gedurende het verdere leven. De grootte van het astigmatisme wordt uitgedrukt in dioptrie en uitgedrukt aan een bepaalde as, zijnde de kleinste of grootste curvatuur van het hoornvlies.

 

Wat is presbyopie of leesproblemen?

Leesproblemen treden vaak op vanaf 45 jaar door een verharding van de ooglens die zich hierdoor niet meer voldoende kan bollen (focusproblemen).