info@ooginstituut.be +32 53 21 68 39
Implantlenzen

Implantlenzen

Ook bestaan er voor mensen, die niet in aanmerking komen voor LASlK-behandeling, nieuwe therapeutische mogelijkheden met zeer goede resultaten.

Dit is voornamelijk bedoeld voor mensen met grote afwijkingen of dun hoornvlies. Hierbij wordt via een kleine insnede een implanteerbare lens in het oog gebracht, die daar zonder afstotingsreactie levenslang kan ter plaatse blijven. Een groot voordeel van deze vorm van chirurgie is dat bij geen optimaal resultaat, de lens kan verwijderd worden waardoor men de situatie van voor de operatie grotendeels kan herstellen.

Visueel zijn bij hoge afwijkingen de resultaten zelfs beter met implantlenzen gezien minder stroolicht optreedt.

Er is reeds meerdere tientallen jaren ervaring met implanten van kunstlenzen zonder afstotingsreacties. Gezien het hier gaat om intra-oculaire chirurgie, kunnen mogelijke bijwerkingen en complicaties, zoals intra-oculaire infecties, cataractvorming en hoornvliesvertroebeling, in ernstiger graad voorkomen, doch zijn ook hier de meeste te behandelen.

Bij implantatie van een kunstlens, dient het oog de eerste 2 jaar elke 6 maand en daarna jaarlijks gecontroleerd te worden ten einde mogelijk laattijdige complicaties uit te sluiten. Sinds eind 2000 werden implantlenzen op de markt gebracht, die zowel het zicht voor ver, intermediair als nabij kunnen verbeteren.

Dr. Sallet was bij de eerste van de Belgische chirurgen, die deze lens toegewezen kreeg. Gezien de goede resultaten bij implanten van deze lenzen is dit momenteel een vaak toegepaste ingreep na de leeftijd van 50 jaar.

Zichtvermindering door cataract en astigmatisme

Zicht na cataractoperatie met implantlens zonder astigmatismecorrectie

Zicht na cataractoperatie met torische implantlens