info@ooginstituut.be +32 53 21 68 39
Droge ogen

Onze “Dry Eye Clinic” is gespecialiseerd in de analyse en behandeling van milde tot ernstige droge ogen.

 De definitie van “Dry Eye” volgens de Tear Film and Ocular Surface Society Dry Eye Workshop II: "Dry eye is a multifactorial disease of the ocular surface characterized by a loss of homeostasis of the tear film, and accompanied by ocular symptoms, in which tear film instability and hyperosmolarity, ocular surface inflammation and damage, and neurosensory abnormalities play etiologic roles."

Het kernmechanisme van keratoconjunctivitis sicca is een hyperosmolaire traanfilm (hogere zoutconcentratie dan normaal) geïnduceerd door verdamping. Deze hyperosmolariteit is de trigger voor een cascade van gebeurtenissen die leiden tot beschadiging en ontsteking van het oogoppervlak.

Er worden twee vormen van droge ogen herkend: *Aqueous Deficiency als gevolg van verminderde traanafscheiding en *Evaporative Dry Eye als gevolg van overmatige traanfilmverdamping. De voornaamste oorzaak van een evaporatief droog oog is meibomiusklierdysfunctie.

Onderzoeken

Hoe gaan we te werk?

Er wordt u gevraagd vragenlijsten in te vullen, o.a. de Ocular Surface Disease Index (OSDI). Hierna volgt een risicofactoranalyse met navraag van allergieën, schildklierpathologie, medicatie, klachten en reeds geprobeerde behandelingen.

Dan wordt gestart met de diagnostische testing. Naast een biomicroscopisch onderzoek en bepaling van shirmer, B.U.T, osmolariteit met de I-Pen; beschikken we over de LacryDiag.

De LacryDiag ocular surface analyser biedt een volledige diagnose van de drie traanfilmlagen en meet de hoeveelheid Meibomiusklieren in de oogleden.

Er wordt ook een bloedafname aangevraagd om bepaalde systemische aandoeningen uit te sluiten.

Behandeling

Behandeling

Het uiteindelijke doel van de behandeling van droge ogen is het herstellen van de homeostase van het oogoppervlak en de traanfilm. Voor het beleid baseren we ons op de richtlijnen van de DEWS II-studie. De behandeling van droge ogen kan uitdagend zijn vanwege de multifactoriële etiologie. Het bepalen van de belangrijkste oorzakelijke factoren is van cruciaal belang voor het bepalen van de juiste behandeling. 

Voor de behandeling van meibomiusklierdysfunctie beschikken we in het Ooginstituut over de Eye-Light. Dit toestel gebruikt 2 gepatenteerde technologieën, zijnde OPE (optimal power energy, de opvolger van IPL (Intense Pulsed Light)) en LLLT (Low Laser Light Therapy).

 

De lichttherapie stimuleert het ATP, dat op zijn beurt de mitochondriën activeert. Dit resulteert in verhoogde celvernieuwing, ook van de meibomiuskliertjes.

Voordelen van deze behandeling zijn: pijnloos, alle oogleden worden gelijktijdig behandeld, geen gel of anesthesie nodig, 87% effectief en onmiddellijk comfort, gebruiksvriendelijk voor patiënt en operator. Een behandeling duurt een kwartier en er zijn 2-5 sessies nodig voor een optimaal resultaat.

Gezien de Eye-Light de nieuwste doorbraak is om de meibomiusklieren te stimuleren, kan dit toestel ook gebruikt worden bij bij behandeling van recidiverende chalazia alsook bij acuut beginnend chalazion.

Indien u een uitwerking wenst in onze Dry Eye Clinic of geïnteresseerd bent in een behandeling met de Eye-Light, kan u hiervoor contact opnemen met het secretariaat.