info@ooginstituut.be +32 53 21 68 39
Ooglidafwijking

Naast esthetische ooglidcorrecties, kan u ook voor chirurgische behandeling van functionele ooglidafwijkingen terecht in het Ooginstituut. Deze ingrepen worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.

Ectropion

Ectropion is een aandoening van het ooglid waarbij de ooglidrand naar buiten kantelt. Het slijmvlies van het ooglid is dan zichtbaar.

Klachten: het oog kan tranen omdat het onderooglid geen "gootje" meer vormt richting het traanafvoerpunt aan de neuszijde van het oog. Er kan roodheid van het oog of van de ooglidrand optreden, alsook branderigheid en een zandkorrelgevoel, recidiverende infecties en gevoeligheid voor prikkels (rook, wind, zon, ...).

Entropion

Entropion is een aandoening van het ooglid waarbij de ooglidrand naar binnen kantelt. De wimpers wrijven dan tegen de oogbol. Het gaat bijna altijd om het onderste ooglid.

Klachten: de wimpers krassen over het hoornvlies, wat het gevoel geeft dat er een zandkorrel in het oog zit. Het oog wordt rood, traant, en kan pijnlijk zijn.

Ooglidletsels

Ooglidletsels: chalazia, cysten, xanthelasmata en gezwelletjes.

Ptosis

Ptosis is de medisch term voor het afhangen van het bovenste ooglid.

Klachten: verminderd zicht, dubbelbeelden, nekklachten doordat men de kin naar boven houdt om beter te zien.

Wimpers die tegen het oog schuren

Bij distichiasis groeien de wimpers van een abnormale plaats uit het ooglid, namelijk de Meibomius kliertjes.

Bij trichiasis bevinden de wimpers zich op de juiste plaats in het ooglid, maar ze wijzen in de verkeerde richting.

Klachten: de wimpers krassen over het hoornvlies, wat het gevoel geeft dat er een zandkorrel in het oog zit. Het oog wordt rood, traant, en kan pijnlijk zijn.

Behandelingsmogelijkheden: elektro-epilatie, chirurgie.